čtvrtek 3. května 2018

Protivínský památník otvírá s Martou Krásovou

 otevírá po zimní pauze.
Od května do října se pro veřejnost opět otevírá Památník města Protivína, jedna z poboček Prácheňského muzea v Písku.


Mimo stálou expozici ověnčenou muzejní cenou zde bude po celou letošní sezonu k vidění speciálně pro Protivín připravená výstava Proměny Marty Krásové (1901 – 1970). Její kurátorka Marie Bartošová v ní vzdává hold protivínské rodačce, operní pěvkyni, která prožila svou profesní dráhu ve stálém angažmá Národního divadla, odkud vyjížděla na evropská i americká turné. „Výstava nabízí především proměny Marty Krásové v mnoha jejích operních rolích


Umělkyně byla připomínána přednáškami a v roce 2001 byl odhalen pomníček u příležitosti 100. výročí od narození. Krásová má ve městě nad Blanicí i svou ulici. Nová výstava je tak pokračováním snah připomínat životní i uměleckou dráhu paní Marty. Zároveň s výstavou vznikla i stejnojmenná publikace, která bude poprvé představena při slavnostní vernisáži ve čtvrtek 3. května v 16 hodin v Památníku.


Protivínský památník je přístupný od května do října denně od úterý do neděle od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin. Jsou zde k vidění moderní expozice týkající se dějin regionu, které zaujmou jak dětského, tak dospělého návštěvníka. Zároveň muzeum nabízí možnost nahlédnout do exotické přírody prostřednictvím několika expozic (podmořský svět, pralesy, hmyz) a seznámit se s ohroženými druhy, jejich hlasovými projevy a dalšími zajímavostmi.

Facebook: 

Žádné komentáře:

Okomentovat