středa 19. dubna 2017

Protivínští rodáci dnes

aneb jak je to statisticky.


Detaily všech obcí si můžete prohlédnout v následující mapě. Čím sytější barva, tím větší podíl rodáků v obci. Pokud na obec najedete myší, zobrazí se podíl rodáků na jednotlivých věkových kategoriích.

Z 4811 obyvatel je v Protivíně 46,1 % rodáků.

  • 71,6 % z osob do 30 let
  • 37,4 % z osob od 30 do 60 let
  • 26,9 % z osob starších 60 let

Slovácko a Vysočina, to jsou dvě oblasti, kde lidé nejčastěji žijí ve své rodné obci a opustí ji jen v necelé třetině případů. Na Chomutovsku a Mostecku je poměr opačný. Podle demografů má na podíl rodáků v obcích vliv několik faktorů: dostupnost práce, vzdělání a kvalitního bydlení, ale také poválečné vysídlení Němců, trend stěhování lidí z center velkých měst do jejich zázemí a zřejmě i vztah lidí k místním tradicím a náboženství.


To, že na rozhodnutí zůstat v rodné obci má velký vliv cena a kvalita bydlení, potvrdil Českému rozhlasu starosta Šitbořic na Břeclavku, jedné z obcí s nejvyšším podílem rodáků. „Je tady slušná občanská vybavenost, takže lidé nemají důvod se stěhovat do měst. Také připravujeme neustále nová stavební místa mladým, aby nemuseli shánět parcely někde jinde,“ říká starosta Šitbořic Antonín Lengál.

Více v článku ne webu iRozhlas

Žádné komentáře:

Okomentovat