pátek 1. května 2015

Vzpomínání na osvobození Protivína v roce 1945




 Rozhovor Ondřeje Koce s panem Zdeňkem Staňkem pamětníkem osvobození Protivína v květnu 1945 si můžete přečíst v Online Deníku Písecka.































Co se dá najít v amerických archivech:

 Generální velitel USA 5. divize generálmajor Albert E. Brown přijíždí do Protivinu. Československo. Generálmajor Albert E. Brown přijíždí letadlem a pozdraven ruskými důstojníky. Důstojníci se dostanou do aut zaparkovaných na hřišti. Velitel generálmajor Brown a další důstojníci odcházejí v autech. "Přílet amerických generálů do Protivína v květnu 1945"



Pro město Písek však bylo nejdůležitější jednání, které se odehrálo v Protivíně. Šest generálů se sešlo v protivínské vile MUDr. Aloise Svobody, která nese p.č.452. S vojenskou přesností se dne 11. května 1945 v 11 hodin dopoledne a samozřejmě v nažehlených uniformách dostavili členové americké delegace v čele s velitelem XII amerického shori genmir Staffordem lerovem Irwinem. Pět amerických a jediný sovětský generál M. A. Bogdanov velitel 107. gardové divize RA.
Více informací k demarkační linii a jednání v článku na webu buddies-pisek.cz

Protivínské listy pravidelně píší o historii našeho města.  Celý článek najdete na odkaze Boje o osvobození v roce 1945 v Protivíně , str. 4 
Protivínské listy květen 2018, str. 4, Boje o osvobození v roce 1945 v Protivíně  

Vzpomínky židovky narozené v Protivíně Hany Tvrské (*1928) z webu Paměť národa

#lefoto #usaarmy #kveten45 #osvobozeni #protivin #ProtivinNet #MestoProtivin #rudaarmada #demarkacnilinie













Zdroj: http://pisecky.denik.cz/zpravy_region/vodnany-byly-americke-pisek-sovetsky-protivin-byl-presne-na-rozhrani-obou-zon-20150427.html

Žádné komentáře:

Okomentovat